تغیر مسیر یافته از - فاسق بودن
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

فاسق





فاسق يعني شخصي كه آشكارا گناه مي كند و عملا از تحت اطاعت و اوامر الهی خارج شده است.


۱ - معنای لغوی فسق



در صحاح جوهری آمده است: يقال فسق عن امر ربه، اي خرج، فاسق در لغت به معناي خارج است.

۲ - معنای اصطلاحی فسق



و در اصطلاح به معناي كسي كه از امر الهي خارج شده است. بنابراين فاسق همان گناه کار است، ولي به كسي كه احيانا در پنهاني گناه مي كند و از كرده خود پشيمان مي شود و توبه مي كند، فاسق گفته نمي شود.
به فرموده قرآن كريم: يا ايها الذين آمنوا ان جاءكم فاسق بنبا فتبينوا ان تصيبوا قوما بجهالة فتصبحوا على ما فعلتم نادمين. فاسق كسي است كه صداقت و عدالت او قطعي نيست و بايد در مورد سختي كه ميگويد مطالعه و بررسي شده و در تصميم گيري عجله نكرد تا حقيقت روشن شود، زيرا اين امكان وجود دارد كه تبعيت از خبر او باعث پشيماني گردد. البته در يك اصطلاح عرفي فاسق به زنان فاحشه و فاسد نيز گفته مي شود.

۳ - فاسق از دیدگاه قرآن و روایات



روايتي از امام صادق علیه السلام در معني فسق نقل شده:« هر معصيتي از معاصي بزرگ خدا كه كسي آن را انجام دهد،يا شخصي از روي لذتجوئي وشهوت وشوق غالب به آن در آيد،اين فسق است ومرتكب آن فاسق وبه لحاظ فسق،از حيطه ایمان خارج است.اگر به اين عمل ادامه دهد تا جائي كه به حد اهميت ندادن وخفيف شمردن برسد،به سبب اين بي اعتنائي وخفيف شماري،كفر بر او لازم آيد.»
[۳] ميزان الحكمه،ترجمه حميد رضا شيخي،نشر دار ث،ج۱۰ص۴۶۳۲ح۱۵۹۱۳
در سوره بقره مى فرمايد: «الَّذِينَ يَنقُضونَ عَهْدَ اللَّهِ مِن بَعْدِ مِيثَقِهِ وَ يَقْطعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن يُوصلَ وَ يُفْسِدُونَ فى الأَرْضِ أُولَئك هُمُ الْخَسِرُونَ؛ (فاسقان آنها هستند كه) پیمان خدا را پس از آن كه محكم ساختند، مى شكنند، و پيوندهائى را كه خدا دستور داده بر قرار سازند قطع مى نمايند، و در جهان فساد مى كنند، اينها زيانكارانند» در اين آيه به يكي از نشانه هاي فاسقان اشاره كرده مى گويد: آنها پيوندهائى را كه خدا دستور داده بر قرار سازند قطع مى كنند. گر چه بسيارى از مفسران اين آيه را ناظر به خصوص به قطع رحم و بريدن رابطه خويشاوندى دانسته اند، ولى دقت در مفهوم آيه نشان مى دهد كه معنى وسيعتر و عمومى ترى دارد كه مساله قطع رحم يكى از مصداقهاى آن است. زيرا آيه مى گويد: فاسقان پيوندهائى را كه خدا دستور داده بر قرار بماند قطع مى كنند، اين پيوندها شامل پيوند خويشاوندى، پيوند دوستى، پيوندهاى اجتماعى، پيوند و ارتباط با رهبران الهى و پيوند و رابطه با خدا است، و به اين ترتيب نبايد معنى آيه را منحصر به قطع رحم و زير پا گذاشتن رابطه هاى خويشاوندى دانست.
كساني كه از مسير حق وشرع خارج شوند،فاسق هستند.

۴ - عناوین مرتبط



فسقتظاهر به فسقفسق اصحاب سبت (قرآن)فسق بنی اسرائیل (قرآن)فسق بنی نضیر (قرآن)اصلاح فاسقان (قرآن)انتقام از فاسقان (قرآن)حزن بر فاسقان (قرآن)خبر فاسق

۵ - پانویس


 
۱. جوهری، الصحاح، ج۴، ص۱۵۴۳.    
۲. حجرات/سوره ۴۹، آیه ۶.    
۳. ميزان الحكمه،ترجمه حميد رضا شيخي،نشر دار ث،ج۱۰ص۴۶۳۲ح۱۵۹۱۳
۴. بقره/سوره ۲، آیه ۲۷.    
۵. قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج۵، ص۱۷۶.    


۶ - منبع



اداره مشاوره و پاسخ نهاد رهبری در دانشگاه ها، تاریخ باز یابی ۱۳۹۴/۰۹/۲۳    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.